Help, ik ben gehackt
26 januari 2020 — Inspiratie

Help, ik ben gehackt

Help, ik ben gehackt

Onlangs vertelde iemand ons over de vervelende gevolgen, nadat hun site was overgenomen. Hun homepage veranderde in een andere pagina waar een boodschap op verscheen. Wat bleek? Hun site was gehackt! Bovenstaand verhaal komt helaas in de realiteit aan de lopende band voor. Het leert ons dat hackers vrij eenvoudig, in een korte tijd websites, accounts, … kunnen hacken. We leren je in dit artikel wat de gevolgen zijn van hacking, maar ook hoe je hacking kan voorkomen.

Wat is hacken?

Volgens het woordenboek (Van Dale) is hacken ‘het inbreken in een computer van iemand anders’. Door de digitalisering zijn wij dagelijks online en lopen we dus dagdagelijks het risico gehackt te worden. Net als in de ‘offline’ wereld is het dus van belang om je te beschermen tegen hackers. Ramen en deuren laat je toch thuis ook niet zomaar open staan.

Help ik ben gehackt

Hackers, waarom hacken ze nu precies?

Dagelijks worden er op de servers van Byte 60.000 hackpogingen afgeweerd. Waarom hacken hackers nu precies? Als hackers kunnen binnendringen op jouw website, kunnen ze jouw site misbruiken, door bijvoorbeeld verborgen linkjes te plaatsen naar ‘slechte’ websites. Door het plaatsen van deze links kan jouw website dus afgestraft worden door Google en minder hoog scoren in de organische zoekresultaten. Heb je een webshop, dan kunnen ze ook verschillende klantengegevens stelen en betalingen omleiden.


Hou er wel rekening mee dat jij als site eigenaar altijd verantwoordelijk bent voor jouw eigen website. Heb je een webshop, dan ben je ook verantwoordelijk voor de gegevens van jouw klanten. Sinds januari 2016 gaat de meldplicht datalekken in. Dit houdt in dat organisaties direct een melding moeten geven bij de Autoriteit Persoongegevens indien zij een ernstig datalek vaststellen. Voor meer informatie kan je hier terecht.

Wat zijn de gevolgen van die hack?

Net zoals inbrekers die inbreken in jouw huis, hebben hackers online ook een doel. De verschillende gevolgen van een hack hebben we daarom voor jou opgesomd.

SPAM

Door het plaatsen van een stukje code op jouw site versturen ze vanuit jouw IP-adres spam naar een lijst adressen. Indien dit voorkomt, wordt jouw site door Google op een soort ‘blacklist’ geplaatst. Hierdoor zal Google jouw site niet meer indexeren en zal die niet meer voorkomen in de organische zoekresultaten van Google.

ONGURE LINKS

Zoals reeds vermeld, kunnen hackers ook een linkje plaatsen vanaf jouw site naar een ‘slechte’ website. Google straft dergelijke praktijken af, wat schadelijk kan zijn voor jouw website.

KLANTENGEGEVENS

Heb je een webshop, dan kunnen hackers ook klantengegevens hacken. Dit kunnen privacygevoelige gegevens zijn, maar ook betaalgegevens. Wanneer een hacker klantengegevens steelt en blijkt dat de beveiliging van jouw site niet in orde is, moet je dankzij de wet Datalek Meldplicht een schadevergoeding betalen.

AFPERSING

Bij afpersing gaan hackers losgeld vragen voor de ‘vrijlating' van je site. Dit vooral wanneer ze persoonsgegevens in handen hebben of wanneer ze gênante content online plaatsen en jij deze wilt verwijderen.

PHISHING

Wanneer hackers jouw klanten, tijdens het betalen op jouw webshop, naar een andere betaalpagina sturen om de klant- en betaalgegevens te verkrijgen, dan spreken we over phishing. Omdat hackers deze gegevens van jouw klanten in handen hebben, kunnen ze gemakkekijk een bankrekening leeghalen.

Stop die hackers, maar hoe?

Bij ons thuis willen we dieven afschrikken door het installeren van een alarmsysteem of door het gebruik van speciale sloten, maar hoe doen we dit nu online?

GA IN ZEE MET EEN PROFESSIONELE PARTNER

Ben je geen techneut en weet je niet hoe je jou hier kunt tegen beschermen? Indie Group heeft een pak ervaring met websites en webshops in functie van veiligheid. Dankzij onze SLA certificaten en onze gespecialiseerde hosting partner Byte kunnen we een "veilige" service leveren.

ONDERHOUD JE WEBSITE OF WEBSHOP

Net zoals je auto die naar de autokeuring moet, dien je ook het onderhoud van je site serieus nemen. Spreek goed af met je technische partij over het onderhoud van je CMS, extensies en veiligheid van je website of webshop. Maak goede afspraken over wie verantwoordelijk is voor het onderhouden van je website of webshop.

GEBRUIK EEN SSL CERTIFICAAT

Door het gebruik van een SSL certificaat wordt al het verkeer tussen jouw server en de browser van jouw bezoeker versleuteld. Dankzij dit certificaat worden alle gegevens, die jouw klant invult, zo veilig mogelijk verstuurd naar de server. Niet alleen wekt dit vertrouwen voor de klant, maar ook Google vindt dit belangrijk. Google kondigde in 2014 aan dat alle https/ssl websites een ranking boost krijgen.

GEBRUIK EEN GOED WACHTWOORD

Jouw favoriet huisdier, het jaar waarin je geboren bent, 123456, gebruik jij deze ook als wachtwoord? Gebruik liefst een complex wachtwoord dat moeilijk te kraken is door hackers. Gebruik een hoofletter, minstens 9 tekens en je bent goed op weg voor het vormen van een geslaagd wachtwoord.

Tips bij het oplossen van een hack

Ben je toch gehackt? Geen paniek, wij geven je enkele tips hoe we die hackers kunnen verjagen en hoe je dit probleem kan aanpakken.

  • Tip 1: Vang je bezoekers op

Wanneer je site wordt gehackt, zal je hostingpartij je website uitschakelen. Dit om imagoschade, Google schade en misbruik te verkomen. Om je bezoekers op te vangen is het belangrijk deze naar een andere pagina te sturen waar je uitlegt waarom je site niet bereikbaar is. Contacteer je technische partij voor meer informatie.

  • Tip 2: Een goeie partner, een goeie vriend

Om deze hackers op te sporen en de schade te beperken, heb je vrij veel technische kennis nodig. Ga in zee met een betrouwbare technische partner die je hierbij kan helpen.

  • Tip 3: Tijd, tijd, tijd,...

Om je site te herstellen en de problemen op te lossen, heb je tijd nodig. Geef jezelf, maar ook je technische partij genoeg tijd om de schade op te lossen, je klanten te informeren en je site terug 'hack free' te krijgen. Let wel, het verwijderen van gehackte bestanden is niet genoeg om je terug op de rails te krijgen en de hack echt op te lossen.

INDIE GROUP ZEGT NEE TEGEN HACKERS!

In dit artikel heb je veel informatie gekregen over wat hackers zijn, hoe ze jouw site kunnen hacken en hoe je dit kunt vermijden. In samenwerking met onze hosting partner “Byte” biedt Indie Group een, voor Magento geoptimaliseerde, hosting aan waarbij continue monitoring van de prestaties mogelijk is.