Hoe Generative AI het SEO spel verandert
16 oktober 2023 — Marketing

Hoe Generative AI het SEO spel verandert

Hoe Generative AI het SEO spel verandert

Digital marketing gaat hard hé? En net als je denkt dat je SEO wat onder de knie hebt, gooit Google alles weer overhoop. Ja, we hebben het over de nieuwe Search Generative Experience (SGE) - een gamechanger, om het zacht uit te drukken.

Onze SEO-experts bij Indie Group hebben diep gegraven en Google’s Search Lab resultaten van dichtbij bekeken.

Het resultaat? Verbluffende inzichten in hoe zoekopdrachten zullen evolueren - meer zero-click zoekopdrachten. Dat is het nieuwe normaal. Vraag je je af wat dit allemaal betekent voor jouw content en SEO in 2024 en daarna?

Lees dan verder.

Zero-click zoekopdrachten, leg eens uit!

Ooit een vraag aan Google gesteld en je antwoord meteen op de pagina (SERP) gekregen? Klikken? Niet nodig. Dat zijn zero-click zoekopdrachten. Handig voor jou, maar minder bezoekers voor website. En met GenAI binnenkort op de markt, lijkt het erop dat 'snel en makkelijk' het nieuwe motto is. En door de huidige concurrentiestrijd tussen Google en Bing, gaat deze trend alleen maar in overdrive.

Voor degenen die niet op de hoogte zijn: Google voert momenteel experimenten uit waarbij generatieve AI directe antwoorden geeft op gebruikersvragen. Het algoritme combineert diverse bronnen van wat het als 'betrouwbare gegevens' beschouwt uit een breed scala aan organische zoekopdrachten. Vervolgens worden deze gegevens omgezet in begrijpelijke antwoorden met behulp van hun large language model (LLM). Je kunt dit vergelijken met de 'Featured Snippets' die al langer bestaan, maar dan op steroïden.


Uit de studies van MOZ en Insight Partners bleek wel iets verrassends: minder dan 60% van de bronnen die SGE vermeldt, komt voort uit de top 10 organische zoekresultaten in de SERP. Dit betekent dat de hoogste posities geen garantie zijn om te worden vermeld in het AI-antwoord.

Dus, hoe ziet de resultatenpagina er nu uit?

Zero-click zoekopdrachten

Wel, de klassieke blauwe linkjes maken steeds vaker plaats voor AI-gedreven samenvattingen. Voor marketeers betekent dit minder ruimte voor zowel organische als betaalde resultaten.

En Google die advertentieruimte inlevert? Onwaarschijnlijk. Hun laatste financiële rapport zegt genoeg - een omzet van $74,6 miljard in Q2 2023, waarvan een stevige $58,1 miljard uit advertenties kwam.

En de gewone organische zoekresultaten? Die krijgen het lastig. Als de trend doorzet, kunnen we een aanzienlijke afname van webverkeer verwachten. Maar weet dat dit ontwerp - gelukkig - nog niet definitief is. Zelfs tussen oktober en september zijn er al verschillen te zien, zoals te zien is in deze screenshot van twee verschillende data. In het meest recente voorbeeld, voor dezelfde zoekopdracht, is er slechts een kleine voorvertoning en een "show more" knop. Dit is nog geen derde van de preview van vorige maand.


SERP met SGE-functie 2

SERP met SGE-functie voor "credit card risk" eind september 2023

SERP met SGE-functie

SERP met SGE-functie voor "credit card risk" oktober 2023

En hoe moet het nu met onze SEO-strategie?

Allereerst, zet je schrap: Het zou zomaar kunnen dat we een duik in organisch webverkeer gaan zien. We hebben het over zo’n 20% minder bezoekers, of zelfs meer. Hoe fors die duik zal zijn, hangt af van jouw sector, of je in B2B of B2C actief bent, de gebruikte keywords en mogelijk ook jouw huidige autoriteit. En laten we eerlijk zijn, e-commerce en non-profit vergelijken is net als appels met peren vergelijken - ze lijken op fruit, maar daar houdt het wel mee op.

Maar er is ook een positieve noot aan dit verhaal. Enkele experimenten tonen aan dat het aantal zoekopdrachten naar producten in de e-commerce zal toenemen. En waarom? Omdat Google's nieuwe AI heeft besloten om productafbeeldingen prominent weer te geven in hun samenvattingen.

SERP met SGE-functie

SERP met SGE-functie voor “dresses” midden september 2023Dus wat nu? SEO is nog altijd springlevend. Maar het landschap verandert. Video's, podcasts, diverse soorten content en verspreiden over verschillende kanalen worden belangrijker. Maar, en dit is een grote MAAR, wat je echt nodig hebt zijn unieke inzichten. Een eigen visie, expertise, en eigen ervaringen. Het is niet genoeg om gewoon deel te nemen - je moet je onderscheiden. Vooral als SGE zijn ding doet.

Hoe scoren we met AI?

Dé formule om opgenomen te worden in het AI-overzicht is nog niet bekend. Echter, het lijkt erop dat kwalitatieve content die een duidelijke invalshoek biedt en diepgaande inzichten geeft, de beste kans maakt. Maar tot Google zelf duidelijkheid verschaft, is het zaak voor ons om alert te blijven. Blijf experimenteren, focus op de kern van SEO die nú impact maakt en laat je niet te veel verleiden door de nieuwste snufjes die constant opduiken.

Het gerucht gaat dat we in Q4 al een sneakpeak krijgen van de nieuwe features, met een bredere uitrol voor het publiek in 2024. Maar Europa zou wel eens in de wacht kunnen zitten, vergelijkbaar met de trage uitrol van Bard, Google's chatbot die - net als ChatGPT en Bing's chatbot - op kunstmatige intelligentie draait. Voor ons een kans! Dit geeft ons waarschijnlijk een half jaartje extra om de ontwikkelingen in andere markten in de gaten te houden en onze aanpak daarop te finetunen.

Ons advies van de dag? Schat op voorhand het risico in voor je webverkeer, je leads en omzet. En terwijl je daar toch mee bezig bent, zet je belangrijkste keyword clusters op een rijtje. Welke wil je absoluut verdedigen? En welke wil je nog winnen?

En terwijl we wachten op meer duidelijkheid vanuit Google, blijf ons vooral volgen voor nieuwe updates!


Vragen over hoe Generative AI het SEO spel verandert?