BrightonSEO 2024: dit zijn de belangrijkste learnings van onze SEO expert Jonas
07 mei 2024 — Marketing

BrightonSEO 2024: dit zijn de belangrijkste learnings van onze SEO expert Jonas

BrightonSEO 2024: dit zijn de belangrijkste learnings van onze SEO expert Jonas


Het jaarlijkse BrightonSEO congres in de UK, het flagship SEO event van de wereld, heeft zich wederom bewezen als een bruisend knooppunt van kennis en netwerken. Onze eigen experts, Jonas en Herbert, namen deel aan meer dan 50 boeiende talks.


Van de nieuwste trends in AI en SGE tot strategieën voor E-E-A-T content en het boosten van e-commerce potentieel: een overvloed aan leerrijke momenten en praktische tips. De sector is levendiger dan ooit, en hoewel het onmogelijk was om overal tegelijk te zijn, heeft onze SEO expert Jonas de belangrijkste takeaways voor je verzameld.


Verwacht je aan inzichtvolle tips over:


 • het krijgen van een SEO-mindset op lange termijn
 • dataverzameling in 2024
 • Answer Engine Optimization
 • SEO toepassen in het AI tijdperk
 • de opkomst van sociale media als zoekmachine


"It depends", een antwoord op veel SEO vragen


Vraag het maar aan Tom Mansell. Als Director of Organic Performance bij Croud, trok hij in het grootste auditorium van The Brighton Centre de aandacht van iedereen, inclusief mijzelf, met zijn zelfverzekerde (en bijna zelfvoldane) manier van presenteren. Begrijp me niet verkeerd, “it depends” kan zeker een geldig antwoord zijn op SEO-vraagstukken.


Er zijn punten waarop we kunnen duwen, maar er zijn ook factoren waarop we weinig of geen invloed hebben. Denk aan real-time veranderingen in SERP's zoals FAQ's, featured snippets en 'People also ask', of veranderingen in zoekgedrag door maatschappelijke of economische ontwikkelingen, of zelfs een concurrent die plots wakker wordt in je niche.

Een rendabele SEO-mindset (op lange termijn)


Net als Tom en vele andere sprekers, ben ik ervan overtuigd dat een effectief SEO-traject een gezamenlijke focus vereist. Het is essentieel om te weten waaraan je begint en waar je kunt eindigen. Dat is alleen mogelijk met de juiste SEO-mindset en relevante data. SEO vraagt om hard werken, consistent engagement en doorzettingsvermogen. We zullen obstakels tegenkomen, en soms is het nodig om een tandje bij te zetten.


Maar het gaat niet alleen om de mindset; data-analyse is cruciaal voor een succesvol SEO-traject. Tegenwoordig moet je bijna een data-wizard zijn (of een nerd, zoals ik) om de complexiteit en nuances van SEO-data te kunnen begrijpen. Een goede partner kan data analyseren, tussen de regels door lezen en SEO-strategieën afstemmen op de laatste updates en richtlijnen van Google.

Praktische tips voor je SEO-dataverzameling in 2024


Met de toename van data die niet altijd helder of accuraat is, is het belangrijk om efficiëntere methoden zoals Regex en BigQuery te benutten voor het opschonen en analyseren van je data. Overweeg daarom serieus om je data van Google Search Console naar een BigQuery-account te exporteren. Met deze krachtige datawarehouse-oplossing van Google kun je onbeperkt en ongesampled data opslaan. Dit stelt je in staat om diepgaande historische trendanalyses uit te voeren, vrij van de opslagbeperkingen!

IMG 2685 1

SGE is coming: zo beïnvloedt AI de toekomst van SEO


Tijdens het congres was een duidelijk thema niet te missen: de impact van AI op SEO. Google's Search Generative Experience (SGE) staat klaar (of toch bijna…) om het SEO landschap drastisch te veranderen. Maar wat betekent dit concreet voor de zoeker? SGE biedt gebruikers direct gedetailleerde antwoorden, gesteund door bronnen die niet noodzakelijkerwijs uit de top 10 zoekresultaten komen. Deze update dwingt ons om onze benadering van SEO te herzien, met name de manier waarop we content creëren en optimaliseren.


Answer Engine Optimization (AEO): een bedreiging of opportuniteit?Met de introductie van SGE zullen zero-click zoekopdrachten, waarbij gebruikers hun antwoorden direct op de SERP krijgen, alleen maar toenemen. Is dit angstaanjagend voor SEO? Niet per se. Zero-click zoekopdrachten bestaan al een tijdje, en formats zoals 'People also ask' en 'Featured Snippets' hebben reeds de manier veranderd waarop informatie wordt gepresenteerd. Slecht nieuws? Integendeel, dit benadrukt een user-first benadering, niet een die primair op Google is gericht.


Bovendien heeft Google sinds zijn oprichting consequent meer verkeer naar websites gedreven, ondanks de opkomst van featured en zero-click zoekopdrachten. Dit biedt SEO’ers de kans om 'Answer Engine Optimization' (AEO) te omarmen, waarbij de focus ligt op het direct beantwoorden van gebruikersvragen. Dit vraagt om een strategische verschuiving naar diepgaande, goed doordachte content die niet alleen informeert maar ook engageert.


Neem deze recap als voorbeeld. We hadden hem best wat korter kunnen maken. Maar net als Google, geven we jou graag de beste informatie. 'Kwaliteit voorop' is ons motto en dat betaalt zich op de lange termijn altijd uit.


Praktische tips voor SEO in het AI-tijdperkHoe kunnen we ons aanpassen aan deze nieuwe realiteit? Hier zijn enkele praktische tips die we van BrightonSEO hebben meegenomen:


 1. SGE waardeert diepgaande, informatieve content, wat een uitgelezen kans biedt voor bedrijven om te investeren in uitgebreide, grondig onderzochte artikelen en gidsen die echte waarde toevoegen voor gebruikers. Nu is het moment om content te creëren die rijk is aan diverse perspectieven, expert meningen, sector-specifieke data, originele invalshoeken en persoonlijke ervaringen. E-E-A-T blijft enorm belangrijk.

 2. Het gebruik van rich media en structured data wordt steeds crucialer om zoekmachines beter te laten begrijpen en weergeven wat jouw site en content te bieden hebben. Uit alle voorbeelden die we tot nu toe hebben gezien, lijkt e-commerce echt op het punt te staan zijn hoogtepunt te bereiken op Google. Absoluut tijd om die Product Structured Data eindelijk op orde te krijgen!

 3. Door een sterke merkaanwezigheid op te bouwen via verschillende kanalen, waaronder sociale media, fora en relevante websites, kun je je kansen vergroten om in de SGE te verschijnen.


Een recente studie van Authoritas onthulde trouwens dat SGE vaak content en links van websites buiten de organische toplijsten weergeeft, waardoor nieuwe concurrentie uit onverwachte hoeken ontstaat. Dit kan voor sommige bedrijven een risico zijn, maar biedt anderen, waaronder kleinere spelers, een kans om beter zichtbaar te worden.

Brightonseo


Van Google-only naar platform diversiteitOp BrightonSEO werd me ook duidelijk dat het tijdperk van 'Google-first' écht voorbij is. Online search wordt steeds diverser, waardoor het essentieel is om helder te communiceren wie je bent en wat je aanbiedt, waarbij de specifieke zoekmachine een secundaire rol speelt. Deze trend betekent dat SEO zich moet aanpassen aan nieuwe uitdagingen, zoals het omgaan met vernieuwde algoritmes en mixed content, het inzetten op digitale PR, het voldoen aan de E-E-A-T criteria, en het nauwkeurig afstemmen op de intenties van gebruikers.


De opkomst van sociale media als zoekmachinesEr is al een tijdje speculatie dat sociale media platforms zoals TikTok, Pinterest, en Instagram, Google zullen overtreffen als primaire zoekmachines. Gebruikers wenden zich steeds vaker tot deze platforms om informatie te zoeken.

Is Google daarmee overbodig? Zeker niet. Maar het moet gezegd zijn; Een aanzienlijk deel van het internetverkeer, ongeveer 40%, begint niet langer op Google. We moeten erkennen dat platforms zoals TikTok invloed hebben op de zoekdynamiek van Google en dat trending topics op YouTube steeds vaker de online zoekreis van gebruikers bepalen. Voor succes in SEO in 2024 is het essentieel om te begrijpen hoe je doelgroep zoekt op diverse platforms en wat hun rol is in de klantreis.

Vooral Generatie Z, de jongeren tussen 19 en 25 jaar, gebruikt alternatieve zoekmachines. Volgens The Brussels Times is TikTok nu de populairste zoekmachine onder deze groep. Als SEO-specialisten moeten we ons aanpassen aan deze trends. Zij zijn de toekomst, dus moeten wij als SEO-specialisten mee in deze trends. Want als we het hebben over risico’s, moeten we onze Google-tunnel vergeten en ons focussen op nieuwe algoritmes en SEO-optimalisaties.

Google zelf erkent deze verschuiving. Hun Search Generative Experience (SGE) put uit resultaten van diverse platforms, waaronder:

 1. Youtube
 2. Social media zoals TikTok, Pinterest en Instagram
 3. Reddit

Al deze platformen zijn ook zoekmachines. De samenwerking tussen social media marketeers en SEO-specialisten is daarom belangrijk in je online-marketingstrategie. Deze twee werelden vormen de toekomst van search.

Opvallend tijdens BrightonSEO was de focus op Reddit, een community-gedreven platform waar E-E-A-T een belangrijke rol speelt. Wist je dat Reddit een samenwerking van 60 miljoen dollar per jaar met Google heeft om hun AI te trainen met Reddit-conversaties?


Wat betekent dit allemaal voor jouw SEO-strategie?

 1. Begin met het herzien van traditioneel keyword onderzoek. Combineer gegevens uit Google Search Console en Google Keyword Planner met inzichten uit sociale media zoals TikTok, Instagram, Pinterest en Reddit.

 2. Ook de waarde van videocontent, vooral op Instagram Reels en TikTok, kan niet genoeg worden benadrukt. Produceer aantrekkelijke, informatieve video's en besteed aandacht aan geoptimaliseerde titels, beschrijvingen en transcripties.