AI-Content: Kan het Google wat schelen? | Indie Group
Alle berichten
Artikel

AI-Content: Kan het Google wat schelen?

Spoiler alert! Het antwoord op deze vraag is: minder dan je denkt. De hype rondom ChatGPT en AI-content kan je de afgelopen maanden nauwelijks zijn ontgaan. Uit de berichtgeving over ChatGPT werd één ding wel zeer duidelijk: contentmarketing bevindt zich op een omslagpunt. Terwijl OpenAI blijft evolueren, zijn onze SEO-professionals reeds uitgebreid aan het testen. Het potentieel lijkt eindeloos. Maar wat is nu precies de impact van AI-content op SEO? Welke misvattingen zijn er? En maak jij deze ook? Vanuit onze expertise vertellen we je er graag meer over in deze blogpost.

AI generated content, wat is dat eigenlijk?

ChatGPT, we geven graag het woord aan jou.

Dankzij AI(tools) kunnen marketeers en content creators op een geautomatiseerde manier snelle (en soms ook betere) content maken. De meest geavanceerde tools maken hiervoor gebruik van GPT-3, een machine learning model dat zichzelf traint met data van het web en eigen gebruik.

AI-content: Is het nuttig of spam?

Er heerst heel wat verdeeldheid over het gebruik van AI content en de impact ervan op SEO. Kan Google AI-content detecteren? En zo ja, wordt het als spam beschouwd? Laten we duidelijk zijn: content gecreëerd door een AI tool is per definitie niet in strijd met de webmaster richtlijnen van Google. AI-gegenereerde inhoud heeft zeker een plaats in SEO. Of het nuttig is of spam, hangt af van hoe, waar en waarom je het gebruikt.

Google heeft in februari nieuwe richtlijnen gepubliceerd over AI-content, waarin het zelfs content creators aanmoedigt om (in sommige situaties) AI te gebruiken. Voor sommigen komt dit als verrassend nieuws, maar naar onze mening zijn er genoeg redenen waarom dit volkomen logisch is.

AI of niet, Google verkiest kwaliteit boven kwantiteit

Toen Google de Helpful Content update (aug. 2022) aankondigde, en wat later de Spam update (okt. 2022), werd gedacht dat AI content zou worden weggevaagd. Sommige sites werden getroffen, zij het niet zo dramatisch. Naar onze mening kan AI-content zowel nuttig (lees: kwalitatief) als spam zijn. Wanneer je site vol staat met low-quality content, AI of niet, gaat Google het crawl budget verlagen om resources te besparen. Want als je geen enkele moeite doet en AI 100% van het werk laat doen, is het eigenlijk onmogelijk voor hen om "waarde toe te voegen". Garbage in, garbage out. De sleutel tot succes? Een goede voorbereiding met keyword research en concurrentieanalyses, gedetailleerde content briefs (of prompts ;-)) en degelijke kwaliteitscontrole. En bij dat laatste, zorg er dan voor dat er daadwerkelijk menselijke redacteurs betrokken zijn.

Zelf met AI-generated content aan de slag?

Ons advies is, laat je niet afschrikken. Het maakt Google niet uit of je AI gebruikt of niet, ze willen gewoon kwalitatieve content zien die waarde toevoegt op het web. Met de juiste aanpak kan AI-gegenereerde content je een flinke boost in zichtbaarheid en rankings geven. Ga er met goede bedoelingen en bewust van de do's en don'ts mee aan de slag. Maar laat je wel bijstaan door een expert die je content en achterliggende digitale ecosysteem strategisch op elkaar afstemt. Een partner die de ontwikkelingen op de voet volgt, en de risico's voor je minimaliseert.

AF Fotografie AF C8881 053

Benieuwd of en welke AI-tools jouw contentstrategie kan verbeteren? Onze specialisten helpen je zowel op strategisch, inhoudelijk als technisch vlak snel op de goede weg. Get in touch voor een vrijblijvende afspraak.

Contacteer ons