E-fulfilment uitbesteden? | Indie Group
Alle berichten
Artikel

E-fulfilment uitbesteden?

Wordt je garage of loods wat te krap en wil je je volop concentreren op online marketing en sales in plaats van pakjes maken? Dan is het tijd om je fulfilment aan een externe partner uit te besteden.

Vdh-logistics-2

Frederik: “Flexibiliteit is een kernbegrip in een modern logistiek bedrijf. Elk project is uniek en verdient de aandacht voor elk detail. We denken steeds na over de beste oplossing in functie van de doelstellingen van de klant. Dat is een wisselwerking waarbij we onze expertise met die van de klant samenbrengen."

VdH biedt een totaalpakket aan e-fulfilment services aan, van opslag en orderpicking tot verzending en rapportering. Daar komt heel wat bij kijken, niet in het minst een sterke organisatie en tal van ingebouwde controleprocedures.

Frederik: “Orders komen binnen in ons Warehouse Management Systeem (WMS). Op basis daarvan geeft het WMS een pick-opdracht aan de orderpickers die de gewenste goederen verzamelen uit het magazijn. Afhankelijk van de grootte, gewicht en kwetsbaarheid van de goederen, wordt voor elk order het meest geschikte verpakkingsmateriaal gebruikt.”

Het ingepakte order wordt verzendklaar gemaakt en wacht op de koerierdienst in kwestie. “Bpost, UPS, DPD, TNT, … komen hier dagelijks langs. De exacte verzendwijze is steeds in samenspraak met de klant. De klant kan steeds via een webapplicatie de status opvolgen van de orderverwerking en verzending.

UITBESTEDEN DIE HANDEL!?

Denk je na over het outsourcen van het logistieke luik van je webshop? Hier zijn 5 voordelen:

 1. Geen investeringslast
  Opslag in externe magazijnen bespaart je de investering in een eigen ruimte. Ook over materieel voor het laden en lossen en personeel voor ontvangst en opvolging hoef je je geen zorgen te maken.
 2. Schaalvoordeel
  De logistieke partner kan door grootschaliger aankopen van verpakkingsmateriaal en samenwerking met koerierdiensten betere prijzen aanbieden voor deze facetten.
 3. Tijdsbesparing
  Wachten op leveringen, kwaliteitscontrole, ordervoorbereiding voor B2C of B2B, zoektocht naar en keuze van verpakkingsmateriaal, ontvangst retours, verzendlabels aanmaken, enz… de logistieke partner zorgt voor alles.
 4. Retourbehandeling
  Ontvangst, kwaliteitscontrole, eventuele herzending naar een nieuw adres, opnieuw opname in de voorraad. Ook hier kan de logistieke partner je ontzorgen.
 5. Optimalisatie verzendkanalen
  Door de ervaring met meerdere koerierdiensten kan de logistieke partner je adviseren over betere (veiliger, snellere, goedkopere, …) verzendmogelijkheden.
Maria_0_0

Mariasteen Gits

Koen Staelens is onze gesprekspartner in Gits bij Roeselare. Hij startte meer dan 25 jaar geleden als IT-er in Mariasteen en is vandaag bijzonder trots op de logistieke faciliteiten die in de afgelopen jaren zijn opgebouwd.

Capaciteit

Mariasteen beschikt over drie volautomatische magazijnen die drie dimensies bestrijken van logistieke opdrachten.

 • Een volautomatisch magazijn, specifiek ingericht voor lange goederen met een gewicht tot 3.000 kg.
 • Een standaard palettenmagazijn tot 2.000 kg, ook geschikt voor eurpaletten buiten de standaardmaten. Ook hier volautomatische picking.
 • Tenslotte zijn er ook twee “paternoster magazijnen” voor kleine onderdelen. Deze magazijnen zijn kleine torentjes die honderden bakjes en schuifjes bevatten, te vergelijken met een apothekerskast. Picking gebeurt hier gedeeltelijk automatisch en gedeeltelijk manueel.
Het-winkelweb-logo1

Winkelweb

Koen: “Het project Winkelweb. be is voor Mariasteen een eerste kennismaking geweest met E-commerce. Onze klanten zijn vooral productiebedrijven die een deel van hun assemblage, stockage en order handling aan ons toevertrouwen in een lange termijn relatie. Omdat we ook echt wel heel flexibel kunnen inspelen op behoeften, zijn wij ook bijzonder geschikt voor het logistieke werk van webshops.”

Het winkelweb concept bracht echter niet de gewenste bedrijfsprofielen op. Het waren vaak kleine opstartende webshops die (nog) niet het volume aan orders hadden die het interessant maken om de logistieke taken uit te besteden.