Page 1 Created with Sketch.

Alle berichten

Shape Created with Sketch. Artikels

Release Magento 2

Na lang wachten werd Magento 2 op 17 november eindelijk gereleased. Ben Marks, Magento Community Manager, liet ook weten dat Magento 1.X. nog zeker 3 jaar officieel zal ondersteund worden. Tot dan blijft Magento 1 voorzien van nieuwe features en security patches. We lijsten alvast enkele voordelen en kenmerken van Magento 2 op!

Verschil Community en Enterprise editie

Performance is nu één van de belangrijkste uitgangspunten die gedeeld worden tussen de beide versies van Magento, namelijk de Community en Enterprise editie. Dit is een groot verschil in vergelijking met Magento 1. De Full Page Cache is nu bijvoorbeeld ook een feature in de Community editie. Dit is een bijkomende laag caching die er voor zorgt dat jouw webshop nog beter presteert. In het verleden spitste vooral de Enterprise editie zich toe op performance. De grootste verschillen tussen de Community en Enterprise editie zitten nu vooral in de schaalbaarheid van je webshop. De enterprise editie focust in Magento 2 nog meer op de pijnpunten en functionaliteiten met betrekking tot schaalbaarheid en de daarbij horende performance problemen die de kop opsteken. Concreet betekent dit dat Enterprise vooral geschikt is voor webshops met veel producten en/of een groot aantal bezoekers.

Opvallendste nieuwtjes


Wat meteen in het oog springt bij het bekijken van de Magento 2 demo's die al beschikbaar zijn, is het volledig responsieve webdesign. In een wereld waar smartphones en tablets niet weg te denken zijn, is dit een feature die niet kon uitblijven. De Magento versie 1.9 kwam al met een responsieve rwd theme, maar die is nu verder uitgewerkt en geperfectioneerd in de basistheme van Magento 2.

Wat ook een glimlach op onze gezichten doet verschijnen is dat Magento 2 een heel stuk sneller is dan zijn voorganger. Een aantal tools die de snelheid van je Magento 2 webshop opkrikken en optimaliseren zijn bijvoorbeeld de verbeterde indexers, varnish en full page caching en ingebouwde tests die de snelheid van je webshop meten. De ingebouwde tests zorgen er voor dat je pijnpunten snel kan opsporen en oplossen.

Voor de beheerders en shopeigenaars is de nieuwe ‘backoffice’ (administratie panel) één van de grootste veranderingen. Magento 2 beschikt over een volledig nieuwe backend lay-out die eenvoudiger en overzichtelijker is en bovendien is geoptimaliseerd voor smartphones en tablets. Jouw webshop beheren vanaf een mobiel apparaat behoort nu dus ook tot de mogelijkheden.

Ook het productoverzicht in Magento 2 is aangepast en geoptimaliseerd in vergelijking met de vorige edities. Het nieuwe overzicht levert webshop eigenaars en beheerders een betere ervaring bij het beheren en toevoegen van hun producten.

Een onderdeel waar Magento 1 niet zo goed scoorde, waren de ingebouwde rapportages. Magento 2 heeft deze onder handen genomen en biedt nu standaard uitgebreidere rapportages aan.

Magento 2

Nieuwe releases


Ieder kwartaal wordt er een nieuwe release van Magento 2 op de markt gebracht waarin nieuwe features zitten, zowel voor de Community als de Enterprise editie. Het Magento team gaat binnenkort een roadmap vrijgeven van deze releases waardoor gebruikers hun webshop strategie daarop kunnen afstemmen.


Technische kenmerken


Magento 2 maakt gebruik van de laatste technologische snufjes. PHP 5.5 en MySQL 5.6  zijn een vereiste en standaard wordt de LESS CSS preprocessor gebruikt om de CSS te compileren. De prototype library die gebruikt werd in Magento 1 heeft plaats gemaakt voor jQuery. (thank god).

Er is een Magento UI Library aanwezig met een voor gedefinieerde set van mixins voor de verschillende basiselementen in een theme. Hierdoor is front-end development en customisatie heel wat aangenamer. Elementen als buttons, breadcrumbs, dropdowns, forms, tooltips, typografie, etc. kunnen op deze manier gemakkelijk op één plaats over het volledige theme worden aangepast.

Besluit                  

Ondertussen zijn de eerste Magento 2 webshops gelanceerd. Wanneer jij ook kiest voor een Magento 2 webshop houd je het best rekening met de bedenking dat modulemakers en zowel payment als shipping providers hun meest gebruikte en gerespecteerde modules nog moeten overzetten naar Magento 2. We raden jou aan hier zeker rekening mee te houden en even stil te staan bij mogelijke kinderziektes. Je kan natuurlijk ook kiezen om nog even te wachten tot de meest gerespecteerde modules en belangrijkste kinderziektes zijn opgelost. We vermelden hierbij nog even dat Magento 1.X allesbehalve afgeschreven is en de komende 3 jaar verder ontwikkeld en ondersteund zal worden. Er is dus zeker geen reden tot paniek als je nog een Magento 1 shop hebt draaien.