Trends in het technologisch landschap op je radar krijgen.
Tech vandaag, morgen en overmorgen.
Wat brengt de toekomst
In de blogpost rond CDO bespraken we reeds de belangrijkste ‘legacy’ technologische componenten die van belang zijn in je bedrijfsvoering en je klantrelatie. Maar ook hier hou je maar beter de trends op technologisch vlak in de gaten. Wat zit er nog allemaal aan te komen? In deze blog bespreken we alvast enkele veelbelovende trends die je vandaag best in de gaten kan houden.
6 Veelbelovende technologische trends
AR en VR
Augmented Reality toepassingen leggen een virtuele laag op de bestaande fysieke werkelijkheid. Het werd bv. gepopulariseerd door het populaire spel Pokémon Go. Ook in bedrijfscontexten zie je het steeds vaker opduiken. Denk maar aan de Ikea-app die de Ikeazetel een plaatsje geeft in jouw living.
Virtual Reality schotelt je een compleet nieuwe wereld in 3D voor. Het grote nadeel op vandaag is dat je nog steeds een headset op je hoofd moet zetten. We verwachten dat met de introductie van 5G netwerken deze ervaringen nog straffer zullen zijn. Nog realistischer. Een mooi voorbeeld vandaag is de VR toepassing van de Efteling. Die lanceerde onlangs een virtual reality-versie van de populaire attractie ‘Droomvlucht’, waardoor mindervaliden virtueel mee aan boord kunnen en zij terwijl kunnen communiceren met hun vrienden die ‘fysiek’ in de attractie zitten.
AI en Voice
Het lijkt wel of alles tegenwoordig ‘smart’ is of ‘artificieel intelligent’. Laat ons stellen dat AI een verzamelnaam is geworden voor een aantal technische ontwikkelingen die we zeker niet zomaar buiten beschouwing mogen laten. Deep Learning, Machine Learning, Natural Language Processing (NLP), … allemaal termen die onder de noemer AI verzameld zijn. Tegenwoordig kan je AI best snappen als ‘automated data analysis’. Op basis van vele data (ook wel big data) worden automatisch dataanalyses uitgevoerd en worden acties gesuggereerd op basis van die analyses.
Een nieuwe evolutie zijn de zogenaamde ‘smart speakers’ en ‘voice assistants’. We denken daarbij vooral aan Google Home, Amazons Alexa en Siri op de toestellen van Apple. Opdrachten worden via de stem doorgegeven aan slimme software (met NLP en semantic web schema’s) en die geeft je antwoorden op je vraag.
IoT en Robotics
Internet of Things is nauw verbonden met het ‘slim’ maken en met het verbinden van objecten via het internet. Op basis van sensoren en communicatie via het internet kunnen objecten direct met elkaar communiceren.
Robotica zijn natuurlijk niet nieuw, maar de ontwikkelingen die we de laatste jaren zien, gaan zeer ver. Robotica is nu niet meer alleen interessant voor de mechanische automatisatie van bepaalde repetitieve arbeid. Robotica en AI vloeien samen zodat complexere en minder repetitieve taken ook door de robot
kunnen worden overgenomen. Dat er nog veel werk aan is, bewijzen de experimenten met self-driving cars in een organische omgeving.
Wil je weten hoe technologie jouw algemene bedrijfsvoering of klantrelatie kan bevorderen?
Download hier het volledige E-book!