Palinghandel Borremans | Indie Group
Alle berichten
Artikel

Palinghandel Borremans

Geen sector staat zo in de belangstelling voor online verkoop als (verse) voeding. Veel bedrijven, groot en klein, zoeken naar een rendabele manier om voeding online te verkopen. We gaan even dieper in op de case van het Vlaamse bedrijf Palinghandel Borremans, dat de stap zette naar de online verkoop van verse paling.

Palinghandel Borremans, een rijke geschiedenis!

De familie Borremans begon reeds in begin jaren 1900 met activiteiten in het handelen van paling. In eerste instantie werd paling voor eigen gebruik uit de Schelde gevist. Na verloop van tijd werd de paling, die opgevist werd uit de Schelde, beetje bij beetje verhandeld. Steeds meer mensen konden de heerlijke paling uit het idyllische dorpje Mariekerke smaken.

Omwille van de steeds toenemende vraag, waren de vangsten uit de Schelde niet langer voldoende. Er werd paling geïmporteerd uit Frankrijk, andere Europese landen en Scandinavische landen. De aangevoerde paling werd toen wel nog gestockeerd in de Schelde. Ondertussen is dit door de vervuiling van de Schelde niet langer het geval. Vandaag de dag wordt de verse paling ingevoerd van over de hele wereld en opgeslagen in het Donkmeer. Wel zijn de gebruiken nog steeds dezelfde van jaren geleden, alle expertise werd van generatie op generatie doorgegeven.

Bereik uitbreiden via online verkoopplatform

Het familiebedrijf, gevestigd in Bornem bij Antwerpen, zette de stap naar online omdat het zich al enkele jaren in een echte nichemarkt bevindt. In die zin dat kwalitatieve, verse paling, die afkomstig is uit de natuur, moeilijk te vinden is op de Europese markt. Het bedrijf is hier al jaren in gespecialiseerd en beschikt over de juiste opslagmogelijkheden om de natuurpaling te stockeren. Online was er dus nog een groot potentieel en de infrastructuur voor o.a. opslag was reeds aanwezig.

Het product wordt al jaren aangeboden aan vishandelaren (groot- en kleinhandel), de horeca en particulieren. Door de stap te zetten naar het online aanbieden van verse paling wil Palinghandel Borremans zijn bereik en naamsbekendheid bij particulieren vergroten. Ook wordt het voor particulieren makkelijker om paling te bestellen, rechtstreeks van de bron. Daarnaast zorgt de stap voor een drempelverlaging naar de horeca toe, de sector kan immers reeds kleine hoeveelheden bestellen en de volgende dag op het opgegeven adres ontvangen. Het online platform zorgt er natuurlijk ook voor dat de producten meer in de kijker staan.

Veiligheid en versheid gegarandeerd

Palinghandel Borremans zorgt voor een snelle en veilige levering naar de consument door gebruik te maken van de 24h dienst van Bpost. Het product is verpakt in styrofoam dozen. Deze werken zeer isolerend. Het product zelf wordt vacuüm verpakt en nog eens ingepakt in een thermische folie samen met een speciaal ontwikkeld koelelement. Op die manier kan probleemloos een temperatuur garantie van maximaal 24 uur gegeven worden gedurende het hele vervoerstraject.

Hoe hebben jullie de nodige informatie verzameld en het gewenste advies ingewonnen omtrent de verzendingsmogelijkheden?

“De verzendingsmogelijkheden heb ik deels aangereikt gekregen door Indie Group en deels zelf onderzocht. Gezien het specifieke product dat we verhandelen (verse paling), is dit toch wel iets aparts. Er zijn een heleboel extra factoren die een rol spelen bij het leveren van verse paling in vergelijking met het verzenden van bijvoorbeeld kleding.”

Vertrouwen extra belangrijk bij online verkoop voeding

De uitdagingen waren vooral te vinden in het aanreiken en aantrekkelijk maken van het product naar de consument toe. Door gebruik te maken van kwalitatieve foto’s en het in de verf zetten van de rijke geschiedenis van het bedrijf tracht Palinghandel Borremans deze uitdagingen aan te pakken. Daarnaast is en blijft ook drempelverlaging naar de consument toe een grote uitdaging. Verse vis online bestellen blijft voor veel consumenten, vooral in België, een onwennig gegeven. Transparante communicatie en voldoende informatie moeten het nodige vertrouwen creëren.

Concrete plannen en duidelijke concept

Palingborremans

De webshop van Palinghandel Borremans werd begin dit jaar gelanceerd. Sinds de lancering is het hele proces bij het online verkopen niet zoveel geëvolueerd. Vooraf werden alle stappen goed uitgedokterd om het verse product aan te bieden, om van bij het begin zo goed mogelijk online aanwezig te zijn. Dit alles is tot nu toe onveranderd gebleven. Natuurlijk zijn er hier en daar enkele zaken die enige ruimte voor optimalisatie hebben.

Concrete plannen en duidelijke concept

De webshop van Palinghandel Borremans werd begin dit jaar gelanceerd. Sinds de lancering is het hele proces bij het online verkopen niet zoveel geëvolueerd. Vooraf werden alle stappen goed uitgedokterd om het verse product aan te bieden, om van bij het begin zo goed mogelijk online aanwezig te zijn. Dit alles is tot nu toe onveranderd gebleven. Natuurlijk zijn er hier en daar enkele zaken die enige ruimte voor optimalisatie hebben.

Betreden grotere markt zorgt voor naamsbekendheid en extra sales

“Onze webshop zorgt zeker voor een return, bijvoorbeeld naar grotere naamsbekendheid toe. Er zijn veel mensen die op de webshop terechtkomen en daarna bellen om verse paling te komen afhalen. Dat is misschien deels te wijten aan die “Belgische drempel”. Natuurlijk is er sowieso een wisselwerking tussen online en offline. Ook zorgt de webshop voor extra sales en dat is waar het uiteindelijk om draait. Dankzij het online verkoopplatform kunnen we met een minieme investering een ongelofelijk grote markt bereiken.

Breng ook een bezoekje aan de webshop van Palinghandel Borremans en ga zelf op verkenning in het online aanbod van verse palingproducten.

Ik ervaar de samenwerking als zeer goed en vlot. Indie Group is een jong en dynamisch team dat de klappen van de zweep kent en steeds openstaat tot meedenken.
HANS BORREMANS, PALINGHANDEL BORREMANS