Meer kwalitatieve leads dankzij marketing automation | Indie Group
Alle berichten
Artikel

Meer kwalitatieve leads dankzij marketing automation

Marketing Automation was één van de top trends binnen online marketing in 2015.

Marketing Automation Process Graphic 01 1024x597 6 jpg 6

Wat is marketing automation?

De aankoopcyclus van je doelgroepen is de voorbije jaren veel complexer geworden. Zelfs al slaag je er in om de aandacht van potentiële klanten te trekken, dan nog vergelijken zij je aanbod met een veelheid aan alternatieven. Daarom is het een uitdaging om een prospect op een subtiele manier om te vormen tot een warme lead. Waarna deze met een hogere kans op conversie kan benaderd worden door het sales team.

Maar liefst 60% van de marketeers geeft aan dat marketing automation de drijfveer is achter de stijging van de kwantiteit en kwaliteit van hun leads
Lead Generation Marketing Effectiveness Study, Lenskold Group

Hoe begin ik met marketing automation?

Marketing automation in de praktijk

1. Breng sales en marketing samen

Een nauwe samenwerking tussen sales en marketing is noodzakelijk. Laat sales en marketing daarom samen de customer journey en de MQL- en SQL-criteria in kaart brengen. Idealiter plegen beide afdelingen ook overleg over de verschillende scenario’s, waarbij het vervolg bepaald wordt voor elke actie die de lead uitvoert in zijn aankoopproces.

2. Kies het gepaste marketing automation systeem

Ook de keuze van de juiste marketing automation software is bepalend voor succes. Maak daarbij een goede kosten-baten analyse, rekening houdend met de doelstellingen en omvang van je onderneming. Zo is MailChimp een goede optie voor kleine tot middelgrote ondernemingen, terwijl Hubspot en Marketo eerder geschikt zijn voor de grotere spelers. Daarnaast geldt de logica dat duurdere systemen ook iets meer mogelijkheden bieden. Zo kennen duurdere varianten vaak betere functionaliteiten op vlak van lead scoring en automation flows.

3. Produceer relevante content en zorg voor een geactualiseerde database

Eens de customer journey en de marketing automation funnel in kaart zijn gebracht, is het tijd om relevante content voor elke fase te produceren. Bepaal in deze stap voor elke vorm van content ook de score die je aan leads zal geven, wanneer ze deze content consumeren. Zorg daarnaast dat alle e-mailadressen die nu al in je CRM-systeem zitten up-to-date zijn.

4. Begin klein en schaal geleidelijk aan

Rol eerst één marketing automation flow uit, test hem uitvoerig en analyseer de resultaten. Dit vermijdt té ingrijpende veranderingen in je bedrijfsvoering en geeft je de kans om op tijd bij te sturen.