Alle berichten
Artikel

Live video: wat, waarom en hoe?

Live video is één van de trends in 2017. De mogelijkheden om online live video’s te maken, nemen alsmaar toe. Net zoals het belang van deze communicatievorm aan belang blijft winnen. Vooraleer (online) marketeers en ondernemers hierop inspelen, aarzelen ze vaak even. Heb ik live video echt nodig? Wat is de meerwaarde voor mijn bedrijf of merk? Laat er geen twijfel over bestaan, live video biedt heel wat opportuniteiten. Maar hoe zet je live video in? En waar moet je op letten?

Live is like having a TV camera in your pocket. Anyone with a phone now has the power to broadcast to anyone in the world. This is a big shift in how we communicate, and it’s going to create new opportunities for people to come together.

Dit klopt. Zuckerbeg rolde op een zeer korte periode live video functionaliteiten uit op zowel Facebook als Instagram. Twitter volgde eind 2016 door het lanceren van hun eigen Periscope-powered live video functie. Ondertussen heeft live video een grote impact op onze manier van communiceren en in het bijzonder ook op de content marketing van bedrijven.

Hedendaagse consument snakt naar live video

De reden waarom de consument van vandaag zo’n honger heeft naar live video is geen mysterie. Integendeel, live video marketing heeft verschillende tastbare voordelen voor merken, marketeers en de consument zelf.

Live video:

Is live video de toekomst van content marketing?

Uit onderzoek van IT-gigant Cisco zal tegen 2020 82 % van het internetverkeer uit online video bestaan. Live video speelt daarbij een belangrijke rol. Deze content zorgt ervoor dat consumenten meer tijd gaan besteden aan het bekijken van digitale video. Wanneer je de massa consumenten die live video creëert en consumeert wilt bereiken, moet je er zelf mee aan de slag gaan. Daarnaast biedt live video tal van voordelen:

- Visibiliteit
Video scoort beter in de newsfeeds van social media dan foto’s en tekst. Wie bijvoorbeeld al met Facebook Live experimenteerde, kwam tot de aangename vaststelling dat live-uitzendingen sterk gepusht worden in de tijdlijn van jouw volgers. Livebeelden worden gemiddeld drie keer langer bekeken dan reguliere video. Het aantal reacties loopt zelfs op tot een tienvoud.

- Interactie
Live video biedt de mogelijkheid tot directe interactie. Er ontstaat een interessante en verrijkende wisselwerking tussen de host en de kijker, mogelijk zelfs tussen de kijkers onderling.

- Live, maar ook blijvend
Live video heeft de voordelen van kortstondige communicatie (à la Snapchat), zonder daadwerkelijk te verdwijnen wanneer de live-functie stopt. Met uitzondering van Instagram, blijven alle grote social media kanalen je video weergeven. Niets houdt jou dus tegen om eerdere live streams te gebruiken voor toekomstige content marketing. Je kan ze gebruiken in blogberichten, kleinere video’s voor YouTube of als video voor op je homepage.

- Bereikbaarheid en beleving
Live video is net als live televisie spannend en onvoorspelbaar. Het oogt spontaner dan een strak gemonteerd filmpje. Keerzijde van de medaille is de grotere kwetsbaarheid. Een goede voorbereiding is het halve werk.

- Snel en goedkoop
Een smartphone en een app, meer is er niet nodig om met live video aan de slag te gaan

Op elk moment authentiek naar buiten komen

Live video kan je vergelijken met een venster. Het is een venster dat je klanten laat binnen kijken in de wereld van je bedrijf of merk. Geef hen iets relevant en waardevol, zodat ze meer willen zien.

- Productlanceringen

Live video kan de ideale content zijn om nieuwe producten of activiteiten aan het grote publiek voor te stellen. Het is een populaire communicatievorm voor lovebrands met een ruime en trouwe achterban. Maar ook lokale bedrijven of merken kunnen live video inzetten. Duvel zond vorige week bijvoorbeeld de lancering van de nieuwe Duvel Tripel Hop Citra live uit op Facebook. Een video die meer dan 22.000 keer werd weergegeven!

Om voldoende buzz te creëren, kondig je de livestream best aan met een soort van countdown. Geef jouw volgers ook het gevoel van exclusiviteit. Wie het event integraal meemaakt, zal het grote nieuws maar wat graag met zijn netwerk delen. Jouw volgers worden dan de gedroomde merkambassadeurs.

- Opendeurdagen, wedstrijden, evenementen, …

Een korte live video werkt activerend. Wie een opendeurweekend organiseert of op een beurs aanwezig is, kan bijvoorbeeld een korte impressie delen. Potentiële aanwezigen worden op die manier aan het evenement herinnerd. Detremmerie badkamermeubelen was bijvoorbeeld live op Batibouw om potentiële bezoekers al een kijkje te geven op de stand en hen te overtuigen om langs te komen. Live video is ook een uitstekend communicatiekanaal om winnaars van wedstrijden bekend te maken. Een vooraf aangekondigde lottrekking lokt zeker voldoende kijklustigen.

- Blik achter de schermen

Door de consument een blik achter de schermen te gunnen, kan je de ambachtelijkheid en service van jouw onderneming uitlichten. Live video vergroot de geloofwaardigheid tegenover een geregisseerde ‘behind the scenes’-film.

- Kennis delen

Met een ‘how to’-video maak je complexe materie aanschouwelijk. Wanneer een leverancier of expert in jouw zaak bepaalde producten voorstelt, deel je die meteen ook live met je volgers.

- User generated content

Content die gebruikers creëren, komt geloofwaardiger over dan video’s die je zelf post. Je profiteert tevens mee van het netwerk dat de gebruiker heeft opgebouwd. Bedrijven en merken doen steeds vaker een beroep op influencers met een grote achterban. Vloggers of video bloggers kennen de knepen van het vak.

9 cruciale tips voor het inzetten van live video

Wat leren we hieruit?

Live video zorgt voor disruptie in het landschap van content marketing. Het volstaat niet langer om een CEO in een prachtige setting te laten plaatsnemen en een strak script te volgen. Vandaag is goede videocontent live en is spontaan engagement met je doelgroep essentieel. Het draait rond het connecteren met je doelgroep ‘in the moment’, zoals mensen dat in de ‘echte’ wereld steeds doen.