Je domeinnaam: het fundament van je online onderneming | Indie Group
Alle berichten
Artikel

Je domeinnaam: het fundament van je online onderneming

Een zelf uitgekozen webadres waarmee je een e-mailadres en een website vastlegt, is een basisvereiste voor elke (online) onderneming. Dat kan alleen via een domeinnaam.

Sta stil bij de extensiekeuze

Als je een domeinnaam kiest, zoals chocoladefolie.be, bepaal je 2 zaken: het deel voor de ‘dot’ (chocoladefolie) en het deel erna, de extensie (.be). Geruime tijd was de extensiekeuze een automatisme en .be of .com een evidentie. Met de komst van meer dan 500 nieuwe extensies zijn er nu veel meer mogelijkheden. Het is slim om verschillende opties te overwegen.

Er bestaan domeinextensies gebaseerd op geografie, media, entertainment, cultuur, onderwijs, technologie, sport, gezondheid, business, merken, enzovoort.
Daardoor heb je niet alleen meer keuze, je kan je nog duidelijker positioneren. Zo worden zowel naam als extensie betekenisvol.
Op SEO-gebied moet je je alvast geen zorgen maken: Google behandelt nieuwe extensies hetzelfde als andere generieke extensies, zoals .com, .org en .net.

Opgelet: als je een geografische extensie kiest zoals .vlaanderen, .brussels of .gent, duid je dit best aan bij de geotargeting in de Search Console van Google.

SEO en domeinnamen

Als online ondernemer wil je volk naar je website trekken. Alle factoren die bijdragen tot een betere ranking in zoekresultaten breng je in rekening. Maar hoe zit dat met domeinnamen en SEO?

Zoekwoorden (‘keywords’) blijven belangrijk om te gebruiken. Keywords in domeinnamen hebben weinig invloed op je ranking in zoekresultaten, maar wél op de gebruikers zelf. Een domeinnaam speelt een belangrijke rol op het gebied van visibiliteit, herkenning en branding. Dit beïnvloedt indirect uw positie in de zoekresultaten:
- Via keywords is je domeinnaam duidelijker en makkelijker te onthouden. Daardoor komen mensen vlot op je website terecht. Wanneer je een hoger bezoekersaantal heeft, rankt je website hoger.
- URL’s en zoekwoorden verschijnen ook op de resultatenpagina. Als deze duidelijk en relevant zijn, klikken mensen door. Dat geldt ook wanneer een andere site naar jou verwijst. Je domeinnaam wordt namelijk vermeld in de anchor text, een belangrijke rankingfactor. Een goede reden om er zo veel mogelijk tips keywords in te voorzien.

Hoe een domeinnaam registreren?

Vlot een domeinnaam registreren en (juridische) problemen vermijden, doe je als volgt::

1. Bekijk of je gekozen domeinnaam vrij is?

op www.dnsbelgium.be. Let op dat er geen sprake is van inbreuk op beschermde merken of namen.​

2. Vergelijk en kies een geschikte registrar

Als je een domeinnaam wil, registreer je dat bij een partij die webadressen verdeelt, een ‘registrar’ genoemd. Je doet er goed aan om die partijen onderling te vergelijken, prijs en service kunnen sterk verschillen.

3. Bezorg de nodige info aan de registrar zodat hij de registratie kan doen.

Het is belangrijk dat de registratie op naam van uw bedrijf of de zaakvoerder gebeurt. Zo behoud je altijd zelf controle over uw domein. Zorg ervoor dat je correcte contactgegevens opgeeft en hou deze up-todate. Bekijk na de registratie of al je gegevens kloppen via een online WHOIS-aanvraag.

4. Kijk na wat de voorwaarden zijn

je registrar rond de verlenging van je domeinnaam.

Online veiligheid inbouwen

Het is verstandig om enkele veiligheidsmaatregelen te treffen zodat je veilig online zaken doet. Zo bescherm je jezelf én je klant. Een SSL certificaat is zo’n mogelijkheid.

Dat gebruik je in het geval je een webshop hebt of wanneer je met een klantenlogin werkt. Zowel voor financiële transacties als voor het versturen van persoonsgegevens is het verstandig om met SSL te werken. Zo verloopt het contact tussen je klant en je website via een versleutelde internetverbinding. Derden kunnen deze informatie m.a.w. niet lezen. Banken gebruiken dit certificaat ook, je herkent het aan de vermelding ‘https’ in de adresbalk en het groene slotje

De domeinnaam is de achillespees van het internet. Het belangrijkste is dat het verantwoord wordt beheerd

Ken je rechten

Als je een domeinnaam wil registreren maar merkt dat deze bezet is, heb je 3 mogelijkheden:

- Je gaat op zoek naar een nieuwe, beschikbare domeinnaam.

- Je contacteert de ‘eigenaar’ van de domeinnaam en vraagt of je deze kan overkopen. De contactgegevens vind je via een WHOIS-aanvraag op www.dnsbelgium.be.

- Je onderneemt juridische stappen omdat je recht denkt te hebben op de domeinnaam in kwestie. Merk op dat je deze zaak enkel kan winnen als o.a. duidelijk blijkt dat de domeinnaam in kwestie te kwader trouw gebruikt wordt. Daarom raden we altijd aan om een minnelijke schikking te treffen. In het beste geval kom je een bedrag overeen voor de domeinnaam en wordt deze kort daarna aan jou overgedragen.

Als je er tóch een zaak van maakt, kan je je voor een .be-geschil beroepen op een alternatieve of een gerechtelijke procedure. Voor een andere extensie gelden andere regels.

Download hem nu en kom meer te weten over pim!


download PIM whitepaper