Hoe ziet de migratie naar Magento 2 eruit? | Indie Group
Alle berichten
Artikel

Hoe ziet de migratie naar Magento 2 eruit?

We zijn anderhalf jaar na de lancering van Magento 2. Het meest gebruikte e-commerceplatform nam afscheid van verouderde standaarden en verwelkomde een geheel nieuwe technische structuur. Er is al heel wat geschreven over de vele voordelen van Magento 2, maar in de praktijk betekent de nieuwe structuur ook dat een simpele upgrade naar Magento 2 niet vanzelfsprekend is. Om je huidige webshop te verhuizen naar een Magento 2 webshop is het nodig een migratie uit te voeren. We staan stil bij hoe die migratie naar Magento 2 in zijn werk gaat.

Migratie is noodzakelijk!

De voordelen voor developers zijn dat code eenvoudiger te onderhouden is en dat de opbouw in Magento 2 meer modulair is. Dit betekent dat modules voor extra functionaliteiten gemakkelijker kunnen worden geïntegreerd, zonder dat deze problemen veroorzaken met basisfunctionaliteiten en basismodules. Magento 2 is dus stabieler.

De grote verandering in Magento 2 zorgt ervoor dat alle functionaliteiten stap voor stap moeten ‘verhuisd’ of zelfs opnieuw ontwikkeld moeten worden. Denk aan thema’s en het design, modules en eventueel maatwerk zoals koppelingen. Verder moet ook alle data, zoals klantgegevens, bestellingen, producten en categorieën, worden gemigreerd. Maar er is goed nieuws… data kan eenvoudig gemigreerd worden via een Data Migration Tool. Dit met uitzondering van de gehele code en de geïnstalleerde theme.

Hulp van Magento Code Migration Tool

De migratie naar Magento 2 kan voor een stuk verlopen via een code migratie tool en zo de migratie vereenvoudigen. De versies van de community edition van Magento 1 die ondersteund worden voor migratie zijn: 1.6.x, 1.7.x, 1.8.x en 1.9.x. Belangrijk is echter dat door de verschillen in Magento 1 en 2 de migratie-uitgang extra controle en werk vereist, zodat de code en data met succes kunnen worden geïnstalleerd in een Magento 2 webshop.

Het Magento 2 migratieproces – Timeline

Als je hebt besloten om de overstap te maken van Magento 1 naar Magento 2, kunnen de voorbereidingen starten. Een plan van aanpak is onontbeerlijk en verschillende zaken moeten gecontroleerd en aangepast worden. Zo moeten de vereisten voor de hostingomgeving aangepast worden aan Magento 2. Want een e-commerce omgeving in Magento 2 heeft andere systeemvereisten dan een omgeving in Magento 1.

De tijd die nodig is voor de migratie naar een Magento 2 webshop is voor iedere site anders en is afhankelijk van verschillende factoren. Minder modules betekenen automatisch minder kans op complicaties. Ook is het belangrijk om na te gaan of er maatwerk in je webshop zit. Zodra je webshop koppelingen met andere systemen heeft, zullen deze koppelingen waarschijnlijk opnieuw ontwikkeld moeten worden. Ook hiervoor geldt, hoe minder maatwerk je webshop heeft, hoe vlotter de migratie waarschijnlijk zal verlopen.


1. We maken een audit van de bestaande code. Uitbreidingen en custom code worden in kaart gebracht en verduidelijkt. We brengen ook in kaart welke modules geïnstalleerd zijn op je webshop. Er wordt nagegaan of daar een Magento 2 versie van beschikbaar is en of je de modules nog al dan niet nodig hebt.

2. Het is noodzakelijk naast de huidige webshop een Magento 2 testsite te beheren. Het is belangrijk om je huidige Magento 1 webshop nog te laten draaien. Tussentijdse veranderingen in klantgegevens, producten, etc. kan je dan weer overzetten naar Magento 2.

3. De migratie van alle mogelijke gegevens met behulp van een migratie tool.

4. Maak een redesign: wireframes + theme code.

5. Voor custom-extensies
1. Controleer de nieuwe standaard
2. Controleer of de extensie al is overgezet
3. Herschrijf de code

6.
We testen samen de webshop en maken hem stabiel.

7. Lancering.

De migratie naar een Magento 2 webshop is het ideale moment om een audit uit te voeren van je code (1) en je design onder handen te nemen (4). Zoals eerder aangegeven kan je theme niet gemigreerd worden. Het is dus planmatig, budgettair en operationeel hét moment om een redesign en UX veranderingen te combineren met de migratie.

De tijd die nodig is voor de migratie naar een Magento 2 webshop is voor iedere site anders. Dit is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de hoeveel custom code, het aantal modules, broncode, etc.

Moet je de overstap naar Magento 2 maken?

In 2018 stopt de ondersteuning van Magento 1. Nieuwe beveiligingsupdates zullen vanaf dan niet langer uitgerold worden. Daarom is het belangrijk om je te informeren over wat een migratieproces inhoudt en te overwegen om de migratie effectief te laten uitvoeren.

Daarnaast biedt Magento 2 verschillende voordelen. De nieuwe versie van het e-commerceplatform is efficiënter en meer schaalbaar: de checkout en indexing is herschreven, er is zelfs in de Community editie caching van volledige pagina’s, etc. Magento 2 heeft een vernieuwde gebruiksvriendelijke interface (backoffice), biedt standaard uitgebreidere rapportage, is volledig responsief, en meer.

Toen Magento 2 gelanceerd werd, waren er nog niet zoveel extra features beschikbaar. Één van de grootste nadelen was dat er nog weinig payment en shipping providers hun gerespecteerde modules hadden overgezet naar Magento 2. Dat was een grote drempel om de overstap te maken. Ondertussen is daar verandering in gekomen. Zo hebben bijvoorbeeld bPost en Multisafepay hun module voor Magento 2 ontwikkeld.

Indie Group kiest doordacht voor Magento 2

In eerste instantie hebben onze gecertificeerde Magento developers zich verdiept in de mogelijkheden van het nieuwe platform. Dat houdt niet alleen het nodige onderzoek in om tot een stabiele configuratie te komen, maar ook het informeren bij modulemakers of hun modules reeds zijn overgezet en hoe het staat met de performantie.

In het najaar van 2016 lanceerden we onze eerste Magento 2 webshop. Als e-business partner van Stow ontwikkelden we samen een gloednieuw gesloten B2B-e-commerce bestelplatform. Lees hier meer over dit Magento 2 e-commerce platform. Op dit moment zijn er 5 verschillende Magento 2 projecten lopende. We raden nieuwe klanten aan om te kiezen voor Magento 2, omdat de ondersteuning van Magento 1 op een gegeven moment zal stoppen.

Imagesb24dfa4 tip 0x0q resize400x230

Takeaways en tips

- De overstap van Magento 1 naar Magento 2 is geen update, maar een migratie.
- De tijd die een migratie nodig heeft, hangt af van hoe aangepast je site is.
- Een audit van je huidige webshop is noodzakelijk, maar biedt mogelijkheden voor optimalisatie.
- De migratie naar Magento 2 is het perfecte moment om je design onder handen te nemen.
- Denk vooraf goed na welke functionaliteiten nog op je Magento 2 webshop moeten aanwezig zijn.

Download hem nu en kom meer te weten over pim!

download PIM whitepaper