Google Shopping campagnes bouwen
Google Shopping is een interessant platform voor adverteerders en consumenten. In het eerste deel van ons tweeluik 'over Google Shopping' hebben we uitgelegd wat Google Shopping eigenlijk is, hoe het betalende shopping advertentieplatform werkt en waarom Product Listing Ads (PLA’s) en Google Shopping zo handig zijn.
Tweede deel
In dit tweede deel vertellen we jou hoe je in enkele stappen een Google Shopping campagne kan opzetten en hoe je de noodzakelijke productgegevens aan Google kan bezorgen. Ontdek onze handige tips en weetjes!
Stap 1: dé basis is een product feed
Om je producten in de kijker te plaatsen op het shoppingplatform van Google moet je productgegevens aanleveren. Dat doe je via een product feed. Zonder product feed kan je geen Google Shopping campagnes opzetten. Het is dus dé basis voor je campagnes.
Gestructureerd productgegevens aanleveren
Het is voor Google belangrijk dat adverteerders hun producten op een gestructureerde manier aanbieden via een product feed. Want anders dan bij de organische zoekresultaten, vindt er bij betalende advertenties voor elke zoekopdracht een veiling plaats. Het zou voor Google een onmogelijke opdracht zijn om steeds elke pagina van je webshop te crawlen om na te gaan welke producten je allemaal verkoopt.
Wat is een product feed?
Een product feed is een bestand (txt of xml) dat bestaat uit een lijst met producten uit je webshop. Elk product in de feed is op unieke wijze gedefinieerd aan de hand van verschillende kenmerken. De kenmerken kunnen enerzijds standaardwaarden bevatten en anderzijds open kenmerken, waar je jouw eigen waarden kunt invullen. Het is dus eigenlijk gewoon het uitvoeren van (een deel van) je producten van de database van je webshop. Het is eenvoudig, maar wel doorslaggevend voor het succes van je campagnes. Als je de kenmerken van je producten zo nauwkeurig mogelijk invult, kunnen gebruikers van Google je producten eenvoudiger vinden. Google matcht namelijk zoekopdrachten met betrekking tot een product, met de kenmerken van de producten die je aanbiedt.
Product feed aanleveren
Er zijn verschillende mogelijkheden om je product feed in te dienen bij Google. Het bedrijf heeft een content API(Application Programming Interface) voor Shopping ontwikkeld. Deze API maakt het mogelijk gestructureerde data te beheren via een programma voordat ze worden geüpload naar Google. Werk je met een populair e-commerceplatform zoals Magento? Dan is er veel kans dat je jouw webshop kan linken aan het Google Merchant Center-account om je productgegevens automatisch te importeren. Wanneer je webshop in Magento gebouwd is, kan je de Koongo Connector module gebruiken om je feed aan te leveren.
Koongo-module voor Magento
De meeste webshops die we ontwikkelen worden in Magento gebouwd. Wanneer je een Magento webshop hebt, kan je eenvoudig je productgegevens aan vergelijkingswebsites, zoekmachines of marktplaatsen bezorgen door middel van de Koongo-module. Het is de universele product export module voor de meest populaire e-commerce platformen zoals Magento. Via Koongo kan je een product feed indienen bij Google Shopping, beslist.be, bol.com en vele andere verkoopkanalen.
Stap 2: het Google Merchant Center
Na het aanmaken van je product feed is het moment aangebroken om je feed te uploaden. Hiervoor moet je een account aanmaken in het Google Merchant Center. Dat is de tool van Google om je productgegevens te uploaden en beschikbaar te stellen op Google Shopping en andere Google services.
Google Merchant Center als tussenschakel
Het Google Merchant Center is eigenlijk de tussenschakel, die instaat voor de communicatie tussen je productfeed en Google AdWords.
Google Merchant Center inrichten
Voer de volgende acties uit om je account in te richten:
- Gebruik een bestaand Google-account om je Google Merchant Center account aan te maken of maak een nieuw Google account aan.
- Verifieer en claim je website-URL . Alle links die je opneemt in je productgegevens moeten overeenkomen met het geclaimd domein.
- Voeg je bedrijfsgegevens toe: winkelnaam, zakelijk adres en telefoonnummer.
- Geef de contactgegevens van je klantenservice op.
- Vul je persoonlijke contactgegevens in: Google gebruikt deze om indien nodig contact op te nemen, je persoonlijke gegevens worden niet openbaar gemaakt.
Wist-je-datje: de winkelnaam van je Merchant Center Account wordt getoond onder je Google Shopping advertenties. Wanneer je de URL van je webshop wil weergeven bij je advertenties, moet je dus de URL als winkelnaam van je account instellen.
Stap 3: feed uploaden
Wanneer je Google Merchant Center account is aangemaakt en ingericht, kan je overgaan tot het uploaden van je product feed. Onder het tabblad ‘Feeds’ kan je een nieuwe feed toevoegen. Je moet het doelland opgeven waar je Google Shopping campagnes wil lanceren. Daarna kies je de 'taal inhoud' en een naam voor je product feed.
Heb je de vorige stappen doorlopen? Dan kan je nu bepalen hoe je jouw schema het liefst wil uploaden. Er zijn drie mogelijkheden:
- Google Spreadsheets
- Gepland ophalen
- Regelmatige uploads (handmatig)
Tip: Kies voor ‘gepland ophalen’, omdat je bij deze manier van uploaden een bestand met alle productgegevens (product feed) host op je website en een vast tijdstip kan inplannen waarop Google deze ophaalt. Het voordeel van deze indeling is dat het uploaden van je product feed automatisch gebeurt, de kans op fouten gereduceerd wordt en je geen beperking hebt in de hoeveelheid gegevens die je kan uploaden.
Vooraleer je jouw product feed kan opslaan en ophalen moet je het automatisch schema bepalen. We raden aan om je webshop en het Google Merchant Center met elkaar te laten communiceren op een moment dat het rustig is zoals na middernacht. Ook geef je de URL van je product feed op. Nu kan je jouw product feed ophalen!
Wist-je-datje: wanneer je voor het eerst een feed naar Google stuurt, volgt eerst een controle. Het kan dus enkele dagen duren vooraleer je in het Merchant Center de status van je feed ziet. De status vertelt je hoeveel producten Google in je product feed heeft geïdentificeerd en of er fouten zijn opgetreden.
Stap 4: verzendkosten meedelen
Het zou kunnen dat je jouw producten in verschillende landen aanbiedt en voor elk land andere verzendkosten hanteert. Of misschien bied je gratis verzending aan wanneer een consument een bepaald bedrag overschrijdt. In deze gevallen kan je in jouw product feed 'shipping' informatie meedelen. Wanneer echter een groot deel van je producten tegen dezelfde verzendkosten worden verzonden, kan ja in het Merchant Center aangeven welke specifieke verzendkosten van toepassing zijn voor elk land. Je gaat hiervoor naar het tabblad ‘instellingen’ en kiest vervolgens voor ‘verzending’.
Stap 5: koppeling met Google AdWords
Je kan bijna overgaan tot het opzetten van je Google Shopping campagnes. Het enige wat je nu nog moet doen is je Google Merchant Center account koppelen aan je Google AdWords account. Ga daarvoor naar 'instellingen', 'AdWords' en koppel je verschillende accounts.
Campagnes opzetten
Het opzetten van je Google Shopping campagnes doe je in Google AdWords, maar alvorens effectief aan de slag te gaan is het belangrijk goed na te denken over de campagnestructuur. De campagnestructuur is namelijk net zoals je product feed een cruciaal element. Volgende tips helpen bij het opzetten van je campagnes:
- Deel je producten op in productgroepen aan de hand van de categorieën die op je webshop aanwezig zijn.
- Verhoog de relevantie van je producten door relevante keywords toe te voegen aan de productnaam.
- Gebruik uitsluitingszoekwoorden om te bepalen voor welke zoekopdrachten je jouw producten niet wil tonen.
- Voeg zoveel mogelijk informatie toe aan je product feed: kleur, merk, geslacht, maten, etc.
- Gebruik aantrekkelijke en originele afbeeldingen, vermijd dezelfde afbeeldingen als je concurrenten.