Page 1 Created with Sketch.

Alle berichten

Shape Created with Sketch. Artikels

Gebruik je smartphone als portefeuille

Meer en meer consumenten maken gebruik van mobiele betalingen. Veel online winkels zijn echter nog niet klaar voor het ontvangen van mobiele betalingen. Consumenten surfen en shoppen steeds vaker via hun smartphone of tablet, maar kunnen bij het plaatsen van hun bestelling geen betaling verrichten. Dit obstakel in het aankoopproces is niet goed voor de beleving van de klant en de omzet van de shop. Om dit te voorkomen en de “bestel-drempel” zo laag mogelijk te houden, zorg je dus best voor een geoptimaliseerde mobiele check-out.

Aanbieders van mobiele betaaloplossingen

Er zijn vijf verschillende type aanbieders van mobiele betaaloplossingen:

- Grote technologiebedrijven;

- Technologische “start-ups”;

- Grote retailers;

- Banken;

- Creditcard organisaties.

De stap om over te gaan tot een mobiele betaling is voor de consument het kleinst bij banken. Dit omdat de meeste consumenten al klant zijn bij een bank en een vertrouwensrelatie hebben. Je betaalt eenvoudig door het scannen van een QR-code en het ingeven van de pincode. Zowel de betaler als ontvanger krijgen onmiddellijk een bevestiging van de betaling op hun scherm. Bij het tweede type financiële dienstverlener uit het lijstje, de Creditcard bedrijven, staat mobiel betalen nog in de kinderschoenen.

Hieronder overlopen we enkele van de populairste mobiele betaaloplossingen:

Bancontact/Mister Cash

De mobiele app van Bancontact/Mister Cash laat je toe te betalen via jouw smartphone, tablet, laptop of pc. De app werkt zoals het mobiele betaalsysteem van de banken: je scant de QR-code en geeft daarna je pincode in. Tot slot krijg je een betaalbevestiging wanneer de betaling geslaagd is.

Google Wallet

Google ontwikkelde samen met Mastercard de Google Wallet, een app die je op jouw smartphone kan installeren en kan koppelen aan je credit card. Transacties van minder dan 25 euro zijn eenvoudig te verrichten door jouw smartphone langs een reader te halen. Deze app is voorlopig nog niet beschikbaar in Europa.

PayPal app

De PayPal app installeer je heel eenvoudig op jouw smartphone. Zodra de installatie voltooid is, kan je het saldo van je Paypal-rekening bekijken en geld overschrijven naar andere gebruikers. De app maakt het ook mogelijk om een gezamenlijke rekening te beheren en geld in te zamelen. Dit kan heel handig zijn wanneer je met een grote groep uit eten gaat of wanneer je met vrienden of collega’s geld inzamelt voor een cadeau.

Six Dots

Six Dots is een Belgisch samenwerkingsverband tussen negen banken en drie netwerkoperatoren. Ze bieden een dienst aan als oplossing voor e-commerce en m-commerce betalingen. De deelnemende partijen willen Six Dots nog verder ontwikkelen en bieden de dienst zowel aan consumenten als ondernemers aan. Six Dots zet in op veilig shoppen via alle online kanalen (telefoon, tablet, pc) en biedt veel extra’s. Zo kan je ook kortingsbonnen en loyaliteitsprogramma’s eenvoudig gebruiken. Met de app kan je ook gekochte toegangskaarten digitaal bewaren. Je kan het zien als een virtuele portefeuille die al je debet- en kredietkaarten viruteel beheert met het oog op online en mobiel betalen.

Sign2Pay

Een Belgisch-Nederlandse start-up ontwikkelde een eigen algoritme voor de herkenning van handtekeningen. Dit algoritme wordt gebruikt voor de authenticatie en verwerking van mobiele e-commerce betalingen van de gewone bankrekening van de consument. De consument kan dus gewoon betalen door zijn online order te tekenen op het scherm van zijn smartphone of ander toestel met touchscreen. Het bedrag wordt daarna automatisch overgeschreven van de rekening van de consument. Een extra troef van dit betaalsysteem is dat de verkopers beschermd worden tegen fraude.

Bovenstaande lijst is uiteraard verre van compleet. Verschillende andere bedrijven, waaronder Apple, zijn in de weer met verschillende ontwikkelingen voor mobiele betalingen. Eén ding is wel duidelijk als we kijken naar het aantal en de diversiteit van de spelers: Mobile payments gaan de komende jaren een belangrijke rol innemen in e-commerce. De tweede conclusie die we kunnen trekken, is dat er vandaag nog geen standaard bestaat.